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Abstract: 

Q If the surfacing material in a building is treated with a product that converts asbestos­
containing material into material that contains 1%or less asbestos, and later that building is 
demolished, is the treated material considered asbestos-containing material if tests 
demonstrate that it contains 1% or less asbestos? 

A. No, any material containing 1% or less asbestos is not defined to be asbestos-containing 
material under the asbestos NESHAP. If the purpose of spraying the surfacing material with 
the product was for control and management of asbestos, and then at a later date it was 
independently decided to demolish the building, then the requirements of 61.155 (standard 
for operations that convert asbestos-containing waste material into nonasbestos material) 
do not have to be met. Those standards would apply if the asbestos-containing material 
was treated for the purpose of converting it into nonasbestos material for removal. 

Letter: 

Mr. Leonidas Petrakis

Brookhaven National Laboratory

P.O. Box 5000

Upton, NY 11973-5000


Dear Mr. Petrakis:


This is in response to your July 11, 1995 letter requesting confirmation of the Environmental 

Protection Agency's (EPA) position on the following scenario involving 40 CFR Part 61, 

Subpart M, the asbestos National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants 

(NESHAP): 


Assume that a building owner, as part of an operations and maintenance program designed 

to maintain asbestos-containing materials in place, decides to treat the surfacing material in 

his building with the contemplated product that converts asbestos-containing material to 

material that contains one percent asbestos or less. Assume further that at some later time, 

circumstances change, and the building owner undertakes a major renovation or demolition 

of that building and that prior to such renovation or demolition, appropriate tests 

demonstrate that the treated material contains one percent asbestos or less. 


Your letter states that under these circumstances, you

believe that EPA would not view the treated material as regulated asbestos-containing 

material under the asbestos NESHAP. 


Your interpretation is correct. If a surfacing material, or any asbestos-containing material is 

treated for the purpose of converting the material into nonasbestos for removal, then the 

source has to meet the requirements in 61.155 (Standard for operations that convert 

asbestos-containing waste material into nonasbestos. However, in the hypothetical case 

you outline above, the intent of spraying the material in place is for control and 

management of the in-place material. If at some later time, it is independently decided that 

a major renovation 
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or demolition is needed, then at that time, the material should be sampled. If like any other 

material, it contains one percent asbestos or less, then it is not defined to be asbestos­

containing material and therefore, is not subject to the asbestos NESHAP. 


This response was coordinated with the Office of Regulatory Enforcement and the Office of 

Air Quality Planning and Standards. If you have any questions, please contact Tom Ripp of 

my staff at (202) 564-7003. 


Sincerely,


John B. Rasnic, Director

Manufacturing, Energy and Transportation Division Office of Compliance 



